Kako zmanjšati gostinske odpadke v 5 korakih?

Kako zmanjšati gostinske odpadke v 5 korakih?

Zmanjševanje kuhinjskih odpadkov v vašem gostinskem obratu ni le dobra odločitev za okolje, temveč tudi za vaše poslovanje. Z ustreznimi ukrepi lahko omejite presežke hrane in znižate tako stroške kot tudi izpuste toplogrednih plinov v okolje.

V raziskavi mednarodne organizacije Champions 12.3, ki je zajela več kot 100 restavracij iz 12 različnih držav, so povzeli nekaj ključnih korakov, s katerimi so gostinski obrati v enem letu uspešno zmanjšali količine odpadne hrane za več kot četrtino:

Ocenite naročila

Vzpostavite sistem, ki vam bo omogočil čim bolj natančno napovedovanje naročil hrane, ročno ali s pomočjo digitalne tehnologije. Z natančnimii podatki boste bolje razumeli vzorce naročil hrane in imeli večji nadzor nad vašo kuhinjo.

Angažirajte osebje

Da bi ukrepi, ki jih izvajate, obrodili sadove, je o le-teh potrebno informirati in angažirati vse zaposlene. Najboljše ideje in predloge za zmanjšanje odpadne hrane boste prejeli ravno od oseb, ki so v stiku s hrano in strankami vsak dan. Prisluhnite jim.

Ohranjajte nadzor nad zalogami

Premišljeno naročanje zalog živil in nadzor nad le-temi so ključnega pomena pri učinkovitem zmanjševanju gostinskih odpadkov. Prepričajte se, da so zaloge jasno označene z datumi in da so vsi, ki v obratu rokujejo z živili, seznanjeni s sistemom označevanja in pravilnimi tehnikami upravljanja zalog.

Odvečne hrane ne zavrzite, če to ni potrebno

Najpogostejša napaka, ki jo gostinci pogosto počnejo, je ta, da predpripravljenohrano, ki čez dan ni bila uporabljena, zavržejo. Z malo iznajdljivosti lahko pripravite okusne obroke in priloge za prihodnji dan, ki jih lahko naprimer uvrstite v dnevno ponudbo malic in kosil.

Merite količino gostinskih odpadkov

Sledite porabi hrane in količinam odpadkov, ki pri tem vsakodnevno nastajajo, saj vam natančne količine omogočajo vpogled v vsakodnevno rabo hrane in pomagajo pri ugotavljanju kje in koliko zapravitepo nepotrebnem. Z doslednimi podatki lahko tako ne le vplivate na zmanjšanje odpadnih količin, temveč tudi spremljate svoj napredek.

V družbi KOTO smo za vas razvili spletno aplikacijo, ki nudi natančen vpogled v količino oddanih odpadkov in stroške, ki ste jih pri tem imeli. Z natančno analitiko bo odločanje o ukrepih za zmanjševanje gostinskih odpadkov in spremljanje napredka pri izvajanju teh ukrepov hitro, enostavno in brez dodatnih stroškov. Uporaba spletne aplikacije je za naše partnerje brezplačna.

Pošljite povpraševanje

Za več informacij o naših rešitvah in informativno ponudbo nam pošljite povpraševanje. 

Povpraševanje

fmovies